Construcția unei case este un proces anevoios, presărat de multe situații neprevăzute, fluctuații ale termenelor de livrare și costuri imprevizibile. Dar, pe lângă lucrurile pe care le putem controla mai mult sau mai puțin, există acele decizii care fac diferența și în care e nevoie de cei mai buni specialiști și de calitate maximă.
Una dintre aceste decizii este cea legată de alegerea acoperișului optim, cu cel mai bun raport calitate-preț, durabil, eficient, ușor de montat și, evident, impecabil din punct de vedere estetic.
Există două tipologii de țiglă din care trebuie făcută alegerea: învelitoarea (țigla) ceramică și învelitoarea metalică.
Atât specialiștii cât și clienții acoperișurilor iau în calcul câteva criterii care fac diferența în cazul acestor două categorii de țigle. O să le luăm pe rând, ținând „scorul” pe fiecare din criteriile pe care clienții le consideră cele mai importante
- Calitatea și rezistența: aici țigla ceramică are o durată de viață...cât o viață (100, chiar 150 de ani), o rezistență sporită la ciclurile de îngheț-dezgheț (peste 150 cicluri). În plus, rezistă la temperaturi ridicate (incendii). Învelitoarea metalică are o durată de viață de 50 de ani. Dilatările și contracțiile deteriorează stratul superior de lac ducând astfel la decolorări. Apar tensiuni suplimentare în zona șuruburilor la ciclurile îngheț-dezgheț, infiltrații în zona perforațiilor. De asemenea tensiunile remanente in zona tăierilor - calcane, coșuri - pot duce la apariția infiltrațiilor.
Scor: 1-0 pentru țigla ceramică. - Aspectul. În acest caz, țigla ceramică oferă o combinație mare si unica de modele si culori (aici se disting modelele Biber, Balance, Rona, Strangfalz de la CREATON), imaginea tradițional românească, forma clasică a țiglei punând în valoare frumuseţea clasică a naturii. Sunt acoperișuri deosebite, cu un design elegant, inspiraţional. Învelitoarea metalică înseamnă în general acelasi design, ondulat (model scandinav), complicat de pus in operă în cazul acoperișurilor complicate, chiar periculos. Sub 14 grade nu se pune tabla profilată.
Scorul devine 2-0 pentru țigla ceramică. - Capitolul tehnic aduce în prim plan o nouă serie de caracteristici ale țiglei ceramice: izolație termică si fonică perfectă, rezistență la decolorare provocata de razele solare, rezistență mecanică sporită la fenomene precum gheață și vânt, la ploi acide, excremente de păsări, etc, fiind o țiglă adaptabilă pentru orice acoperiș cu o pantă între 10 si 90 grade. În cazul învelitorii de tablă, materialul ajută transferul de energie (deci un prost izolator termic). Pe timpul verii, în soare, tabla poate ajunge la 70-80 grade.
Scorul până în acest moment este 3-0 pentru țigla ceramică. - Prețul. Datorită utilizării unei materii prime mai ieftine, a unui proces simplu de producție și a transportului care nu comportă cerințe aparte, prețul învelitorii de tablă poate fi mai scăzut decât cel al țiglei ceramice. Dacă punem, însă, în balanță numai aspectele durabilității (100-150 de ani în cazul învelitorii ceramice față de 50-60 de ani la învelitoarea metalică) si deteriorarii rapide in cazul invelitorii metalice, realizăm ca raportul cost-eficiență este net în favoarea țiglei ceramice. Vom acorda, totuși, câte un punct fiecărui tip de învelitoare
Scorul devine astfel 4-1 pentru țigla ceramică - Criteriul natural. Țigla ceramică este un produs ecologic – fabricat din materii prime 100% naturale, care permite “respirația” naturală a casei. Și tabla e facută din materiale naturale, însă procesul de fabricație nu este foarte prietenos cu mediul.
Scor final: 5-1 pentru țigla ceramică. Scorul a fost net datorită caracteristicilor de excepție ale țiglei CREATON, care punctează maxim la fiecare dintre capitolele menționate mai sus. Evident, decizia va aparține!
Specialistii recomandă țigla ceramică CREATONrealizată din cele mai bune materiale, îmbinând naturalul cu tehnologia.