O clădire existentă, un copac și un vis curajos

La CREATON, suntem mândri să colaborăm cu arhitecți renumiți, pasionați de transformarea ideilor inovatoare în realitate.

Astăzi, ne concentrăm pe un proiect realizat de firma de arhitectură Kreativ Studio Architects (KSA).

În cuvintele lor, ne prezintă transformarea unei clădiri existente în Buhuși, dezvăluind călătoria arhitecturală de la concepție la finalizare. Să ne aprofundăm în viziunea și experiența KSA pe măsură ce ne narează această poveste fascinantă.

La prima vizită a sitului din centrul orașului Buhuși, am găsit o casă cu un amalgam de stiluri arhitecturale, elemente constructive suprapuse, o casă în singurătate, abandonată, învechită,  cenușie ... uitată. Părea o cauză pierdută, însă imediat cum am ajuns în interior am descoperit un loc inundat de lumină, o scară spectaculoasă ce promitea generarea unui spațiu care putea fi readus la viață.

Încă de la început clădirea a fost gândită cu funcțiunea de locuință. Construită la sfârșitul anilor ’90 și continuată în anii următori, casa a suferit diferite transformări estetice fără un rezultat coerent, fapt datorat lipsei de fonduri economice pentru finalizarea unei construcții de o asemenea masivitate.

Tema proiectului și provocarea au constat în transformarea casei-MONOLIT și crearea unei CUIB primitor, o casă care să îmbrățișeze nevoile unei proaspete familii, frumoasă, energică, cu un stil de viață cosmopolit. Astfel, biroul nostru KSA (Kreativ Studio Architects) a avut șansa să realizeze proiectul de arhitectură și proiectul de amenajare interioară. Am propus o abordare sculpturală astfel încât să putem da personalitate casei, să o însuflețim, într-o manieră coerentă între proiectului de arhitectură și cel al amenajării de interior.

Prin urmare, sarcina a fost de a conserva și restructura tot ce puteam din vechea structură existentă și de a crea o extensie a clădirii doar la nivelul parterului care să deservească zona de zi. Am păstrat curtea fațadei principale și am transformat-o într-o grădină străjuită de bradul matur existent, gândită ca fiind un element esențial în relația cu spațiul interior al casei. Astfel, dispunerea planimetrică a fost concepută ținând cont de trei factori: scara existentă, un element sculptural care a devenit factorul wow al casei și elementul de legătură dintre etajele corpului vechi, grădina principală existentă față de care am creat spații transparente și am orientat zona de noapte, și grădina secundară nouă, o grădină semi-interioară, introvertită cu o conexiune fluidă din punct de vedere functional între partea veche și parte nou construită.

Planimetria rezultată descrie forma „L” doar la nivelul parterului. Forma etajelor superioare a rămas neschimbată, ele au fost dispuse după limitele vechii structuri.  Din punct de vedere funcțional, la parter avem dispuse spații precum foyer-ul, dining-ul, camera de zi, biroul, bucătăria și zona de loisir – the mancave cu pereți cu vitraje mari, retractabili, cu vedere spre grădina interioară. La etajele superioare avem dispuse dormitoarele, grupurile sanitare, zona de fitness și locul de joacă pentru copii. Casa dispune și de un subsol tehnic pe zona nou construită.

Dacă vechea clădire existentă avea forma acoperișului de o manieră haotică, cu o învelitoare din țiglă ceramică, pentru noua formă a casei ne-am propus să transformăm și să conturăm imaginea unei case moderne cu linii simple și elegante. Pentru noua estetică am propus un acoperiș în doua ape, pentru care am folosit o tiglă ceramică plană, de culoare gri, cu un design simplu, modern, cu linii curate.

În arhitectura exterioară a clădirii, ne-am concentrat pe omogenitate, am curățat ornamentele existente și am început să sculptăm volumul existent. Din cauza masivității clădirii, am hotărât să împărțit fațadele în diferite registre. Dacă pe zona parterului fațada principlă este mai opacă, unde am dispus placaje din piatră naturală, la nivelurile superioare putem observa un alt registru dat de transparența turnului, realizat din perete cortină. Verticalitatea turnului este susținută de cutia balcoanelor din stânga, placată cu HPL. Am preluat ideea turnului central de la construcția inițială, l-am însuflețit și l-am transformat într-un punct de interes al casei, folosind o imagine contemporană. În turnul central am dispus dormitorul matrimonial și locul de joacă pentru copii, un turn al jocului, al visării și al contemplării. Din interior cele două spații urmăresc axa bradului matur din curte, venind mereu în contact vizual cu acesta.

Intrarea principală în noua casă este marcată de o linie verticală cu un gol pe două nivele pe fațadă.  Pentru a crea o armonie estetică am folosit elemente precum pergole metalice sau parasolare pe care le regăsim pe fațada secundară și pe cele laterale. Jocul ramelor de la peretele cortină de pe fațada principală, îl observăm și pe fațada secundară în zona parasolarelor de la casa scării.

La interior casa este extrem de primitoare, finisajele interioare și exterioare mențin un confort estetic. Caracteristicile speciale ale spațiului interior sunt conexiunile vizuale interior-exterior și efectele de umbră - lumină, create de peretele cortină și de zona casei scării. Corpurie de iluminat amplifică sentimentul unui spațiu fluid. Dinamismul interior este dat de spațiile care se deschid amplu către exterior și reflectă legătura cu natura.

Birou: KREATIV STUDIO ARCHITECTS (KSA).

Adresa: Str. Costache Negri, nr. 60, bloc C1, parter, mun. Iasi, jud. Iasi.

Contact: info@k-sa.eu / +40747822185

Site: www.k-sa.eu