Siguranță totală în fața furtunilor, cu sistemul complet de acoperiș
Ca urmare a schimbărilor climatice din ultimele decenii, evenimentele meteorologice extreme în Europa sunt din ce în ce mai prezente, severe și neașteptate. De-a lungul anului, primim constant vești despre furtuni extreme care produc pagube majore în diferite regiuni, în fiecare anotimp.
Prin urmare, cerințele privind statica și stabilitatea clădirilor și a acoperișurilor lor sunt ridicate. Constructorii, meșterii și companiile de asigurări sunt cu toții interesați ca toate clădirile și acoperișurile să reziste la vicisitudinile vremii severe. Odată ce furtuna a început casele pot fi protejate cu greu, deci măsurile adecvate de protecție trebuie luate și puse în aplicare preventiv.
Unul din factorii cu potențial destructiv major este vântul. Cât de mare este pericolul pe care îl reprezintă vântul și ce măsuri de precauție pot fi luate?
Efectul produs de vânt la acoperișurile înclinate
Aerul din atmosfera noastră este compus dintr-un amestec de aprox. 78% azot, 21% oxigen și 1% alte particule de gaz. Moleculele de aer sunt în mișcare constantă. Vorbind de aer calm sau latent, acest lucru nu înseamnă că particulele sale componente nu sunt în mișcare, ci doar că multe molecule se mișcă în toate direcțiile.
De cele mai multe ori mișcarea aerului se face predominant într-o direcție, iar când viteza vântului este mai mare, este considerat a fi vânt puternic sau chiar furtună.
Acţiunea vântului asupra unei clădiri este reprezentată de presiunea produsă de vânt pe suprafeţa clădirii şi structurilor sale, sau de forţa produsă de vânt pe clădire/construcţie. Acţiunile vântului sunt acţiuni variabile în timp şi acţionează atât direct, ca presiuni pe suprafeţele exterioare ale clădirilor şi structurilor închise, cât şi indirect pe suprafeţele interioare ale clădirilor şi structurilor închise. Iar atunci când suprafeţe mari ale construcţiilor sunt expuse vântului, forţele de frecare orizontale ce acţionează tangenţial la suprafeţe pot avea efecte semnificative.
O clădire, de exemplu, poate fi deteriorată dacă presiunea (adică forța) vântului este prea puternică sau clădirea nu este suficient de stabilă. Dacă vântul lovește o suprafață înclinată a acoperișului, partea de vânt deviază vântul în sus, în zonele de margine, pe creastă, streașină și margini, apoi creează turbulență. Presiunea negativă rezultată pe partea opusă provoacă efectul de aspirație (sucțiune), prin care mediul încearcă să compenseze presiunea negativă rezultată. Țiglele de pe acoperiș se ridică deoarece presiunea aerului de bază este mai mare în acest moment.
Acoperișul poate fi protejat folosind cleme antifurtună, împotriva vânturilor și a avariilor furtunii. Creaton oferă mai multe tipuri de cleme potrivite pentru protecția la furtuni, care pot fi folosite pentru diferite modele din țigla noastră ceramică.
Factori de luat în calcul în protecția acoperișului împotriva efectului de aspirație produs de vânt:
- Situația topologică a clădirii. Fiecare regiune are un comportament diferit al vântului.
- Locația geografică și împrejurimile clădirii. Este o casă compactă sau cu terasă? Clădirea se află pe o zonă deschisă sau într-o zonă protejată, de exemplu pădure sau este o zonă industrială? Casa este situată pe coasta mării sau nu?
- Înălțimea clădirii. Înălțimea clădirii, măsurată de la nivelul solului până la cel mai înalt punct al casei, influențează presiunea aerului și viteza vântului care predomină pe acoperiș.
- Coeficient de presiune externă. Forma acoperișului afectează viteza vântului în zonele individuale ale acoperișului și joacă un rol sub forma coeficientului de presiune extern.
- Egalizarea presiunii. Dacă țiglele de pe acoperiș sunt ridicate pe picior atunci când există vânt, astfel încât presiunea ridicată sub stratul de acoperiș să poată scăpa spre exterior, aceasta se numește egalizare a presiunii. Factorul de compensare a presiunii depinde de construcția acoperișului.
- Primă de risc. Prima de risc crește securitatea, deoarece această primă compensează efectele modificate nefavorabil.
Sistem complet = siguranță completă
Cu sistemul complet de la CREATON beneficiezi de o gamă completă de accesorii, care asigură o protecție de neegalat în fața capriciilor vremii, indiferent de anotimp.